Wat is een natuurtuin?
Bij een natuurlijke tuin denkt u wellicht aan een tuin waarin de natuur grotendeels zijn gang kan gaan en vogels en insecten zich thuis voelen. Waar organische vormen een hoofdrol spelen en veel gebruik wordt gemaakt van hergebruikte materialen; waar veel inheemse planten in staan om de biodiversiteit te vergroten. Door een grote verscheidenheid aan planten en andere (natuurlijke) elementen is er van alles te zien; de belevingswaarde van een natuurtuin is dan ook hoog.
Toch is het ook in een natuurlijke tuin ook heel goed mogelijk om het geheel een strakker uiterlijk te geven met wat rechtere lijnen. De inheemse planten zijn ook prima te combineren met grote groepen cultuurplanten. Die vragen wat minder onderhoud dan inheemse soorten, terwijl ze net zo goed zijn voor insecten. Zowel de heemplanten als de cultuurplanten van Soontiëns zijn biologisch of duurzaam gekweekt.
De natuurtuin volgens Soontiëns
In dit blog vertellen we u graag over de elementen van een natuurlijke tuin. Wat is er nodig en hoe zit het precies?
Beplantingsplan voor een natuurlijke tuin
De aanleg van elke tuin begint met een beplantingsplan; dat geldt dus ook voor een natuurlijke tuin. Ook organische vormen kunnen zorgen voor een nette en strak aangelegde tuin, maar die vormen moeten dan wel behouden blijven door regelmatig onderhoud te plegen. Door de beplantingsvakken mooi dicht te planten, wordt het onderhoud wel veel gemakkelijker: onkruid krijgt immers geen kans. Wij raden voor het beplantingsplan van een natuurtuin o.a. de volgende elementen aan:
- Een boom (uiteraard rekening houdend met de grootte van uw tuin)
- Inheemse plantensoorten
- Wintergroene planten en struiken voor vogels
- Een waterpartij of -ornament
- Zo weinig mogelijk tuinverharding
Bij Soontiëns Hoveniers kunnen we u helpen een goed beplantingsplan te maken voor uw natuurlijke tuin. We kijken goed naar de ligging van tuin en borders, houden rekening met de verschillende bloeitijden en zorgen ervoor dat al uw wensen in het plan verwerkt worden. Lees hier meer over bij Tuinontwerp.
Inheemse planten
Heemplanten hoeven niet geïmporteerd te worden en omdat ze van nature al voorkomen in ons klimaat, passen ze zich ook heel goed aan in de veranderende (weers-)omstandigheden in Nederland en België. Ze zijn veel minder vatbaar voor ziektes en plagen dan uitheemse planten en hebben vaak wat minder verzorging nodig. In ons tuincentrum vindt u een groot assortiment eigen ecologisch gekweekte inheemse tuinplanten; lokaler en duurzamer wordt het niet. Ze hebben prachtige kleuren en zijn erg aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Planten en bloemen als de Anthemos tinctoria (gele kamille), Geranium phaeum (Ooievaarsbek), Digitalis purpurea (vingerhoedskruid) en de Knautia arvensis (beemdkroon) zijn slechts een paar voorbeelden hiervan.
Daarnaast hebben we speciaal een aantal inheemse plantenpakketten samengesteld, waarin u een grote variatie aan planten vindt voor verschillende omstandigheden.
Verwilderingsbollen
Wilde planten en bloemen doen het prima in een natuurlijke tuin. Verschillende bloeitijden zorgen ervoor dat de tuin het hele jaar door groen blijft. Door gebruik te maken van verwilderingsbollen, helpt u de natuur een handje. Ze sterven niet af na één groeiseizoen, maar blijven groeien en bloeien en verspreiden zich door de tuin. Ook de bijen zijn blij met deze verwilderingsbollen, omdat ze ook aan het begin van het bloeiseizoen al voedsel bieden aan deze nuttige insecten.
Minder tuinbestrating
Hoe minder tuinbestrating, hoe beter. U hoeft heus niet alle verharding te verwijderen, maar een belangrijk kenmerk van de natuurtuin is dat er zo min mogelijk tuinverharding in ligt. Door tegels en andere tuinbestrating deels te vervangen door beplanting of halfverharding, wordt de waterhuishouding in de tuin sterk verbeterd. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld waterdoorlatende tegels te gebruiken op die plekken, waar functionele bestrating nodig is. Bijvoorbeeld op het terras of op de paden. Daarnaast kan gedacht worden aan natuurlijke bodembedekkers voor het aanleggen van paden.
Natuurlijk kunt u in ons tuincentrum of hier op de website ook terecht voor veel verschillende nuttige producten en hulpmiddelen op het gebied van waterhuishouding.
Ecologisch onderhoud van de natuurtuin
In de natuurtuin gaat de natuur zoveel mogelijk zijn eigen gang. Toch is wat onderhoud af en toe wel nodig, zoals maaien en snoeien. Verder is de tuin circulair; al het afval kan worden hergebruikt. Zo kan er compost worden gemaakt van vallende bladeren, of u laat het gewoon liggen. Bij Tuincentrum Soontiëns vindt u alles voor een circulaire natuurtuin; ook adviseren we u hier graag over. Doet u het onderhoud liever niet zelf? Soontiëns Hoveniers kan uw tuinonderhoud van u overnemen. Dat gebeurt altijd op een verantwoorde, klimaatvriendelijke manier. Zo worden er alleen gifvrije middelen gebruikt, en in plaats van kunstmest, worden organische meststoffen toegepast.
Zelf een natuurtuin aanleggen: advies en informatie
Vindt u het leuk om zelf aan de slag te gaan met een natuurtuin? Voor tips en advies bent u van harte welkom op ons tuincentrum. Hier vindt u ook het nieuw ingerichte natuurplein: een speciaal plein waar u allerlei producten en informatie kunt vinden voor het maken van een klimaatvriendelijke tuin. Natuurlijk kunt u ook altijd even contact met ons opnemen als u vragen heeft. Wij helpen u graag verder!
Laat ons uw natuurlijke tuin aanleggen
Heeft u hulp nodig bij het aanleggen van uw natuurtuin? Wilt u graag dat wij het beplantingsplan voor u ontwikkelen? De hoveniers van Soontiëns leggen al decennialang natuurlijke en groene tuinen en dakterrassen aan. Ook kunt u hen inschakelen voor het onderhoud. Neem contact op met hen en maak vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden voor uw natuurlijke tuin te bespreken.